Monday, November 26, 2012

Mana Pergi Kemanusiaan

Tangisan seorang kanak-kanak Palestin malam tadi di kaca tv cukup membuatkan mana-mana hati tersentuh dan hiba. Terpaksa berpindah 2 hari sekali demi meneruskan kelangsungan hidup akibat hujanan peluru dan bom tentera laknat Israel. Cukup perit melihat wajah seorang ayah yang menceritakan jerit perih membawa anak isteri bergelandangan di bumi sendiri. Wajah kepenatan mulai terpampang jelas akibat tekanan laknat zionis Israel. Untukmu Palestin.




Untukmu Palestin! Alhamdulillah. Pastinya seluruh jemaah Solat Jumaat hari ni baru selesai mendirikan solat hajat dan qunut nazilah untuk saudara kita di Palestin. Doa kita hanyalah satu demi kesejahteraan rakyat Palestin dan kehancuran tentera zionis Israel. Ramai juga yang memilih untukmemboikot produk Israel. Apa jua pilihan mahupun usaha kita, moga usaha kecil kita ini mampu untuk memberi kekuatan kepada seluruh pejuang Islam Palestin dan penduduk Palestin.
Untukmu Palestin! Apa kata kita ambil sikap istiqomah ini dalam membantu saudara kita di Palestin. Istiqomahlah  berdoa selepas solat, solat hajat dan sumbangan wang ringgit walaupun kecil nilainya. Inilah yang terbaik demi memenuhi sabda Nabi, “Tidak ada seorang pun di antara kalian dipandang beriman sebelum ia menyayangi saudaranya sesama Muslim seperti halnya ia menyayangi dirinya sendiri”.




Boikot Produk Israel

Untukmu Palestin! Kekejaman Israel terhadap rakyat Palestin bukanlah isu baru. Maka, ambe rasa isu boikot juga tidak sepatutnya bermusim ibarat “hangat-hangat tahi ayam”. Alang-alang menyeluk pekasam, biarlah sampai ke pangkal lengan. Ini yang sepatutnya kita sama-sama usahakan. Ambil kisah seekor burung yang membawa air dalam paruhnya yang kecil untuk membantu memadamkan api yang membakar Nabi Ibrahim. Biarpun nampak tidak mungkin padam api yang membakar, burung kecil itu tetap istiqomah membantu demi melunaskan tanggungjawabnya membantu! Biarlah apa orang kata, janji kita mulia di mata Allah.
Untukmu Palestin! Andai kita mampu menyelami semangat persaudaraan Islam, kesedihan dan penderitaan rakyat Palestin…In Shaa Allah hati kita akan bersatu padu atas syahadah yang Satu. Lupakan segala perbalahan berbeza ideologi politik yang membawa barah perpecahan. Ayuh bersatu demi lafaz syahadah “Lailahaillahallah, Muhammad Rasululullah”.




Benarkah dapat kita selami, perasaan rakyat Palestin, yang dah sampai tahap gembira hidup hari ini, kerana mati mereka dijanjikan syurga? Redha akan ketentuan Ilahi, berjuang selagi berdiri, mengalah tidak mungkin terjadi..



Terbaca si facebook seorang insan hebat Malaysia, menjual semua harta peribadi, untuk pergi sama berjihad di Palestin. MasyaAllah Subhanallah..Insan sebegini mungkin kurang dari sepuluh rakyat Malaysia yang benar menyahut seruan Allah dan RasulNya.. Lemah dan kerdil rasa diri ini.. Astaghfirullah..




Ini adalah serangan biasa penyokong penyokong Mc D, starbucks dan sebagainya:-

"FB pun yahudi punya apasal tak boikot? jangan ada fb la kalau macam tu?
"Kalau ko nak boikot sangat, humban laptop ko sebab laptop ko pakai processor intel"
****
Tak semua yahudi sokong israel, tak semua kompany yahudi support israel... bagi aku, kita guna apa yang ada untuk attack mereka balik, bak kata senjata makan tuan, seperti yang digunakan oleh penggodam annonymous dimana mereka hack bank bank di Jurussalam dan menggodam Kementerian kementerian di Israel.

Banyak lagi makanan kat Malaysia nih, setakat tak makan Mc D, tak matinya kita ni...Malaysia ni belum ada lagi orang yang MATI sebab tak MAKAN MC.DONALD...
I



Cristiano Ronaldo yang merupakan pemain bola sepak termahal di dunia pun telah menyerahkan kasut emasnya kepada lembaga amal bagi membantu anak anak di palestin, apa sumbangan kita terhadap mereka? renung renungkan dan selamat beramal...


nota pengarang ** # lama dah tak update blog, tapi rasanya kali ini terdetik untuk menulis, walaupun ada yang copy paste tapi isu kali ini rasanya dengan penuh tanggungjawab terhadap saudara seagama patut disebarkan, kita duduk, berdiri, tidur, bangun, nangis, ketawa, berada di bumi bertuah Malaysia dengan aman sedangkan adik beradik, ibu ayah, datuk nenek seagama kita di Palestin bermandi darah, hilang tempat berteduh, kekurangan bahan makanan, penularan penyakit, kekurangan serba serbi akibat ditindas zionis.  Semoga berkat doa rakyat Malaysia khususnya dapat membantu meringankan serba sedikit bebanan mereka disana.. Insya Allah.

Tuesday, March 20, 2012

Majlis Pertunangan Nilam Sari



 Assalammualaikum WBT.   Pada entry kali ini saya ingin berkongsi tentang majlis pertunangan kawan saya iaitu Cik Nilam Sari - aku panggil Nur Nilam Sari yang bertempat di Shah Alam.  Aku pun tak sure mana satu nilam time kecik kecik dulu. Hehehe jangan mara yer Nilam, and aku rasa mesti die yang belah kanan sekali betul tak?


Majlis berjalan dengan lancar, dimulakan dengan bacaan doa selamat serta tahlil sebelum rombongan lelaki sampai di rumah beliau.


Saya difahamkan bahawa sebanyak 7 dulang berbalas 9 yang telah disediakan bagi pihak perempuan









Bagi menyerikan lagi wajah Nilam, beliau telah mendapatkan sentuhan daripada Shae Taib, wallawey memang meletops make up ko nok...hehehe


Puan Shamshida Sahedan juga turut terlibat bagi memastikan cik Nilam kita sentiasa kelihatan segak. (poyo jer)








Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar, terima kasih kepada Nilam Sari kerana sudi menjemput saya untuk merakamkan kenangan bermakna ini.

Friday, February 24, 2012

HAPPY BIRTHDAY MUIZ ! ! !


Salam sejahtera buat pembaca semua, pada entry kali ini, saya ingin menceritakan detik ceria bersama En. Sham & Keluarga tentang majlis hari jadi anaknya Muiz pada 18 hb Februari yang lalu.  Anak beliau yang lebih mesra dikenali sebagai Muiz telah mencapai umur 3 tahun.  Heppy birthday Muiz.  Uncle harap Muiz akan membesar menjadi anak yang soleh, dengar kata ibu-bapa dan berguna kepada agama, bangsa dan negara.







Tengokla ci cilik ni.... penuh semangat die nak meniup lilin kek tersebut.










Kasih seorang ibu membawa ke syurga...


Satu pose Muiz yang susah nak dapat... hehehe









Kepada keluarga En. Sham, terima kasih kerana menggunakan khidmat kami.  Saya dari Zylock Pictures mengucapkan semoga En. Sham dan keluarga bahagia selamanya.  Insyallah.

Tuesday, February 14, 2012

Irfan Nur Iman

Alhamdulillah, syukur ke hadrat ilahi kerana kali ini saya ingin menceritakan detik yang paling indah dalam hidup saya bersama isteri Shamshida bte. Sahedan kerana tuhan telah mengurniakan seorang cahaya mata yang diberi nama Irfan Nur Iman.  Anak deddy ni memang lasak orangnya, walaupun kini dia sudah berumur 7 bulan, dia da pandai sebut papa" bla..blaa blaaa dan bergerak pantas sekita 0.5km sejam dengan menggunakan kaki dan tangan (merangkak).  Untuk pengetahuan semua, sewaktu die dilahirkan sekitar 12.15 malam 7.7.2011, die ni kuat sangat menangis, saya terus menghubungi ibu saya menyatakan beliau telah mendapat cucu sulung (kedengaran suara iman sedang menagis) lepas tu terus saya melaungkan azan, kuasa Allah maha besar, terus iman senyap seribu bahasa, tatkala abis jer azan tersebut, die sambung balik menagis...hmmm anak deddy sorang nih...


Gambar ini diambil ketika usia Irfan Nur Iman mencecah 1 hari ! yes SATU hari... alahai... baru jer keluar perut mummy deddy da tangkap gambar, nak suruh posing pun tak reti, yer la kan, semua tangan ngan kaki kene bedung...heheheh



Gambar ke dua ni cukup memberi kesan kepada saya, mungkin kepada bapa - bapa dan ibu ibu diluar sana pun mempunyai perasaan yang sama, yer la anak petama la katakan, jari pun nak amek gambar jugak, almaklumlah, baby ni kuat tido, main kejap jer tido, pastu nangis pastu tido...





Untuk pengetahuan semua, waktu majlis cukur jambul dijalankan, Iman tengah uweeekkk uweeekkk (nangis) namun begitu sejurus orang bersolawat, die terus diam (Subhanallah) sebijik seperti waktu saya mengazankan die selepas die lahir, habis jer semua orang bersolwat, die sambung balik uweeekkkk uweeeeekk nak susu la tue... (maaf gambar kurang memuaskan) gambar handpone kot...


Ni gambar iman sewaktu berusia lima bulan kot, wallanee... gamba dengan ferari merah die... memang rare la, mana nak dapat ferrari 3 tayar macam ni... hehehe




Gambar ni diambil ketika mood Irfan Nur Iman tengah baik, saya bukak baju die tinggalkan pampers jer, set up kan satu flash untuk CLS di tepi katil, dan menggunakan 50mm untuk mengambil gambar tersebut. Jenuh jugak ambil gambar baby ni, bukan senang nak bagi die pandang camera... alahaii anak deddy ni... (gambar kurang memuaskan sebab saiz telah dikecilkan).





Budak gombot ni memang gedik sikit ngan mummy die nih... yerla, mak yang kandungkan kamu 9 bulan kan... hmmmmmm sama tak muka die ngan mummy??? ehhh tak ker? sama ngan deddy kan...heheheeh jangan marah yer mummy.... muahsss....



Korang tengok la muka die tue, memang panjang akal punya budak, ni Iman tengah besiap nak mandi Cuming Pool... Chaaaaahuuuuu!!!





Dah kecut kejung jari pun nak mandi lagi... alahai si kecik ni.... apa pandang pandang... say CHEEESEEEE...




I like this picture... give me thousand smile... eye contact die tu yang mahal.... Iman tengah mamai baru bangun tido, so tak boleh kacau sangat, kang nangis deddy gak yang susah...hehehehe







Ini gambar terkini Irfan Nur Iman, deddy doakan semoga Iman membesar jadi anak yang soleh, pintar dengar cakap mummy and deddy... Ari tu Iman bisik kat deddy nak jadi Imam muda... Alhamdulillah syukur anak deddy nak jadi cam gitu...Insyallah... hehehehehe (saya reka reka jer tue)... Akhir kata dari saya, skarang ni musim panas, banyak kedengaran virus sana virus sini, Iman pun baru sahaja kebah dari demam, suhu die mencecah 40 darjah calcius... uiiiiiii mak aiiiiii tinggi tue... jadi ibu bapa di luar sana kene berhati hati, sebab demam tak kenal erti usia, baik baby mahupun mak bapak pun boleh diserangi demam, fikir fikirkan dan selamat beramal... bye...



Salam buat semua, pertama sekali dan buat sekian kalinya saya ingin memohon beribu kemaafan kerana da lama tak update blog nih, bukan apa, blog saya ni selalu sangat kene repair, heheheeheh (malas) dan pada kali ni saya upload gambar yang terkini iaitu majlis sahabat handai saya "Mat Rock" a.k.a kitam. Resepsi majlis tersebut berjalan dengan lancar di Park Avenue, Seremban 2.














Akhir kata dari saya dan seluruh krew ZyLock Pictures mengucapkan semoga perkhawinan Azrul Shah & Junaidah akan berkekalan hingga ke anak cucu cicit birit tirit kincit...hehehe jangan marah ya... Ok then, saya berhenti disini dan akan datang dengan entry yang lebih terkini.. Assalammualaikum.